• 'Veel relaties lopen stuk op seksuele ontevredenheid.'

'Veel relaties lopen stuk op seksuele ontevredenheid.'

Seks, dat kennen we wel. Seksualiteit? Niet echt.
De gevolgen zijn jongeren – en volwassenen – die geen flauw idee hebben hoe ze met het onderwerp moeten omgaan en de eerste de beste nadoen in gebrek aan vergelijkingsmateriaal.

En waar we dan vervolgens weer over lezen in de krant: cijfers, misstanden, klaagzangen of opschepperijen.

Zo wordt het een kip-ei-verhaal. Komt het door de media dat we maar beperkte manieren hebben om over seksualiteit te praten, of zijn de media een voortvloeisel van onze begrensde omgang met seksualiteit?

Een belangrijke vraag, want seksualiteit is ‘meer dan iets erin stoppen.’ En veel relaties lopen stuk op seksuele ontevredenheid. Dit vertelden vele seksuologen mij het afgelopen jaar. En in onderstaand artikel, dat afgelopen weekend in Volkskrant Magazine stond, laten cijfers zien dat mensen steeds minder seks hebben en daar ontevreden over zijn, en zeggen twee seksuologen dat ‘voor een huwelijk [...] geen seks meer hebben bedreigender [is] dan zomaar minder plezier: seks is als de stop van het huwelijk. Trek je die eruit, dan stroomt alles weg’.

Ondertussen lezen de meeste krantenlezers liever een stuk over druk-zijn en kijken televisiekijkers liever naar sport of het nieuws dan dat ze bijleren over hun seksualiteit.

Of zoals Gian van Grunsven constateerde: ‘We doen massaal aan yoga en mindfulness, rennen tussendoor naar de sportschool en eten allemaal biologisch. Maar wat doen we nou aan onze seksuele ontwikkeling?’ We lijken seks als iets afzonderlijks te zien: iets lichamelijks, iets wat je alleen met een sekspartner in bed doet.

Seksualiteit is bij uitstek een onderwerp dat altijd schuurt en wrijft, juist daarom moeten we het meer omarmen. Dat maakt seksualiteit juist zo interessant: ze past zich niet aan, ze gaat waar ze wil. Ze zegt iets over onszelf en onze tijd, zoals eigenlijk niets anders dat doet.

Als we trainen om die diversiteit aan seksualiteit te omarmen – in elke mogelijke taal – dan trainen we onze verschillen te omarmen. Ook onze verschillen op heel andere gebieden.

Naar het volledige artikel van Daan Borrel: 'Hoe je seksualiteit beter in beeld kunt brengen' uit De Correspondent, december 2016